Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

10 Δεκεμβρίου 2012 - Συνέντευξη τού Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου στούς μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Πάνου

{κ.κ. Ιερόθεος} “...πάντοτε πρέπει να σκεπτόμαστε με τρόπο θετικό...”

Της Ζαμίλε Καμπά

Ποιά είναι η γνώμη σας για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα;
Η κατάσταση στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό είναι δύσκολη σε σχέση με τα τελευταία χρόνια της αλόγιστης ευημερίας. Όμως, πάντοτε πρέπει να σκεπτόμαστε με τρόπο θετικό και να βλέπουμε σε ποιά κατάσταση βρίσκονται άλλες Χώρες, στις οποίες υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Σε μερικές υπάρχουν πολύ καλές οικονομικές συνθήκες, αλλά παρατηρείται έλλειψη νοήματος για την ζωή, και σε άλλες επικρατούν πείνα, πόλεμοι, φτώχεια.
Σκέπτομαι τα παιδιά της ηλικίας σας άλλων Χωρών που εξαναγκάζονται να ζουν σε τραγικές συνθήκες, να πολεμούν, να τραυματίζωνται και να πεθαίνουν, να είναι γυμνά, πεινασμένα και τόσα άλλα.
Τελικά, δεν πρέπει να μας καταλαμβάνη απόγνωση και απελπισία, αλλά να βλέπουμε και τα θετικά σημεία στην ζωή μας και να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο: «Το τρελοβάπορο», που έχει στο κατάρτι του ως «βιγλάτορα», «παντοτινό τον ήλιο τον Ηλιάτορα!».
«Έλα, Χριστέ και Κύριε, λέω και απορώ
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μές στα όλα και περάσαμε
Κι’ έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον ήλιο τον Ηλιάτορα!». 

Τι μας προτείνετε για ένα καλύτερο μέλλον; 
Το πιο πρόχειρο που μπορώ να πω είναι να αποκτήσετε ολοκληρωμένη παιδεία, που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σοφός Ηράκλειτος είπε: «Για τους μορφωμένους ανθρώπους η παιδεία είναι ένας ήλιος». Και ο Δημόκριτος είπε: «Η παιδεία για μεν τους ευτυχούντας είναι κόσμημα για δε τους ατυχούντας είναι καταφύγιο».
Όταν κάνω λόγο για παιδεία εννοώ μια ολοκληρωμένη γνώση, μια καλλιέργεια διανοητική, συναισθηματική, ψυχική και πνευματική. Ο ευπαίδευτος είναι ένας ώριμος άνθρωπος που γνωρίζει να κάνη αξιολόγηση των πραγμάτων και να τα αντιμετωπίζη κατάλληλα.
Μέσα σε αυτήν την προοπτική θέτω και την απόκτηση ολοκληρωμένων προτύπων στην ζωή σας. Όποιος έχει σωστά πρότυπα μπορεί να ξεπεράση όλα τα προβλήματα. Έχετε όλες τις δυνατότητες να δημιουργήσετε εσείς ένα καλύτερο μέλλον.Τι πιστεύετε για τις Εκκλησίες, οι οποίες επιβάλλουν τον Χριστιανισμό με ακρότητες;
Ό,τι εκφράζεται και διδάσκεται με ακρότητα είναι ανώριμο, φανατισμένο και προβληματικό. Αυτό δημιουργεί ιδεολογίες, αφού οι ακρότητες συνδέονται με ιδεοληψίες και τελικά καταλήγουν σε καταστροφές. Πάντοτε στην ζωή μας πρέπει να αποφεύγουμε τα άκρα, δηλαδή τον φανατισμό και την αδιαφορία.
Συνηθίζω να λέω ότι, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η ψυχή του ανθρώπου αποτελείται από τρία μέρη, ήτοι το λογιστικό, το επιθυμητικό και το θυμικό. Και αυτά τα τρία μέρη πρέπει να είναι συντονισμένα και εναρμονισμένα μεταξύ τους. Η λογική χωρίς επιθυμία και θυμό είναι ένας σκέτος υπολογιστής. Η επιθυμία χωρίς λογική και θυμό είναι ακράτητη επικίνδυνη. Και ο θυμός χωρίς λογική και συναίσθημα δημιουργεί εμπαθείς καταστάσεις και κοινωνικές αναστατώσεις.
Ως προς τον Χριστιανισμό πρέπει να ξέρουμε ότι ό,τι λάθη γίνονται οφείλονται στους εμπαθείς ανθρώπους και όχι σε αυτό που δίδαξε και μας παρέδωσε ο Χριστός. Όπως δεν ευθύνεται το πολίτευμα της Δημοκρατίας για την διαφθορά, αλλά ευθύνονται αυτοί που ασκούν την εξουσία ή οι ίδιοι οι πολίτες, το ίδιο συμβαίνει και με την Εκκλησία.

Πώς καταφέρατε να πιστέψετε και να εμπιστευτείτε ένα πρόσωπο, τον Χριστό, χωρίς να τον έχετε αντικρύσει ποτέ;
Για όλα τα ιστορικά γεγονότα στηριζόμαστε στην μαρτυρία των αυτοπτών μαρτύρων. Τα γνωρίζουμε και τα πιστεύουμε χωρίς να ήμασταν παρόντες, επειδή τα βεβαίωσαν άλλοι. Πιστεύουμε ότι πήγαν οι άνθρωποι στην σελήνη αν και δεν πήγαμε εμείς προσωπικά. Έτσι προάγεται η επιστήμη. Το ίδιο συμβαίνει και για τον Χριστό.
Ο Χριστός είναι Θεός, αλλά και άνθρωπος, ένα ιστορικό πρόσωπο που έζησε σε ορισμένο τόπο και χρόνο, δίδαξε στους ανθρώπους, έδειξε αγάπη και καλωσύνη, κτύπησε την υποκρισία των ανθρώπων, ευεργέτησε αυτούς που είχαν ανάγκη, σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Τόν είδαν πολλοί άνθρωποι, οι ευαγγελιστές τον είδαν αναστημένο και παρουσίασαν την ζωή Του. Επομένως, υπήρξαν πολλοί μάρτυρες της διδασκαλίας Του, των θαυμάτων Του, των παθών Του και της Αναστάσεώς Του. Στην συνέχεια, αυτοί οι αυτόπτες μάρτυρες έδωσαν την μαρτυρία και μαρτύρησαν γι’ Αυτόν, δηλαδή υπέγραψαν την μαρτυρία τους αυτή με το αίμα τους, γιατί ήταν βέβαιοι γι’ αυτό.
Εγώ πιστεύω στον Χριστό όχι μόνον γιατί εμπιστεύομαι αυτούς που τον γνώρισαν όσο ζούσε, αλλά και γιατί γνώρισα στην ζωή μου και ανθρώπους που με την δύναμη του Χριστού ξεπέρασαν όλα τα προβλήματά τους, τα πάθη τους, απέκτησαν μια γεύση της παρουσίας Του.
Όλοι, κατά διαφόρους βαθμούς, έχουμε μια εμπειρία της θείας ζωής του Χριστού και αυτό δημιουργεί ειρήνη, αγάπη. Βέβαια, την ζωή του Χριστού μπορούμε να την ζήσουμε μέσα στην Εκκλησία.

Ποιό είναι κατά την γνώμη σας, το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;
Πολλά είναι τα νοήματα της εορτής των Χριστουγέννων, πάντως όχι τα υλικά και τα αισθητά. Μερικά εντοπίζονται στην ταπείνωση του Χριστού, την σκληροκαρδία των ανθρώπων, την απλότητα των ποιμένων, την αναζήτηση των σοφών μάγων, την προσφορά της Παναγίας και του Ιωσήφ, την αλαζονεία του Ηρώδου, τον ύμνο των αγγέλων. Κάθε ένα από αυτά έχει πολλά να μας διδάξη.
Εκείνο που θέλω να τονίσω εδώ είναι ότι και σήμερα υπάρχουν πολλά παιδιά που ζουν τις ίδιες τραγικές καταστάσεις με αυτές που έζησε ο Χριστός. Γεννιούνται σε σταύλους, σε φτωχικά σπίτια, αντιμετωπίζουν την κακία των ανθρώπων, συμμετέχουν σε πολέμους, σκοτώνονται, πεινούν και υποφέρουν, εξαναγκάζονται να γίνονται πρόσφυγες και πολλά άλλα.
Τα Χριστούγεννα είναι εορτή χαράς, αγάπης, ειρήνης, είναι εορτή προσφοράς και προσευχής για όλα τα παιδιά του κόσμου που υποφέρουν. Εύχομαι, έτσι να ζήτε τα Χριστούγεννα σε όλη σας την ζωή. Να είστε πάντα παιδιά στην καρδιά σας και να αγαπάτε κάθε πονεμένο άνθρωπο.