Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Αμάντα - Μια ιστορία ενδοσχολικής βίας


«Αμάντα»: Μια ιστορία ενδοσχολικής βίας
Των
Ηλιάνας Λυμπεράτου
Θεοδώρας Σχοινά
Ναταλίας Τζώρου
Το Πρόβλημα
Η ενδοσκοπική βία αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τη σύγχρονη εποχή, καθώς αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη διάσταση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).
Οι συνέπειες
Όταν ένα παιδί είναι θύμα σχολικής βίας ή ακόμα και παρατηρητής τέτοιου φαινομένου, στιγματίζεται για πάντα και του προκαλείται μόνιμο ψυχολογικό τραύμα. Ακόμα και ο ίδιος ο θύτης παρατηρείται ότι συχνά  οδηγείται σε πράξεις αρνητικές για τη ζωή του (αυτοκτονία), καθώς στη διάρκεια του χρόνου αντιλαμβάνεται το λάθος του και μετανιώνει για αυτό.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο θύτης δεν καταλαβαίνει ποτέ το λάθος το οποίο  έχει κάνει και εξακολουθεί να ασκεί πράξεις βίας. Στην πορεία αυτά τα άτομα πολλές φορές αποβάλλονται από το σχολείο, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτό το φαινόμενο από τη διεύθυνση. Διαφορετικά τα συγκεκριμένα άτομα αναγκάζονται να παρατήσουν το σχολείο με τη θέλησή τους και υιοθετούν ως ενήλικες αντικοινωνική συμπεριφορά.
Τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και παρουσιάζουν τάσεις φυγής. Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν, αρνούνται να πάνε σχολείο και παρουσιάζουν συμπτώματα σχολικής φοβίας. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά και νευρικά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα ίδια τα παιδιά-θύματα μπορούν να γίνουν θύτες σε άλλα παιδιά ή στα αδέρφια τους στο σπίτι. Από την άλλη μεριά οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια.
Ποσοστά στην Ελλάδα:
  •  Το 10%-15% των μαθητών πέφτει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο.
  • Οι μαθητές που ασκούν βία, δηλαδή οι θύτες, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.
  • Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.
  • Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.
  • Οι μισοί από τους μαθητές-θύματα βίας δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.

Η περίπτωση της Amanda Todd:
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η ιστορία της έφηβης Αμάντας, που έβαλε τέλος στην ζωή της μετά από σχολικό εκφοβισμό και έντονη ψυχολογική πίεση. Η Αμάντα Τοντ ήταν 12 χρονών και ζούσε στον Καναδά,  όταν άρχισε να μιλάει διαδικτυακά με ένα αγόρι πολύ μεγαλύτερό της. Τις ώρες που μιλούσανε εκείνος συνεχώς της έκανε κομπλιμέντα, ώσπου μια μέρα την έπεισε να του δείξει το στήθος της στέλνοντας του μια φωτογραφία. Αυτή ήταν η αρχή του μαρτυρίου της. Ο 32άχρονος «φίλος» της άρχισε να την εκβιάζει ότι αν δεν κάνει ό, τι ήθελε θα έστελνε τη φωτογραφία της στους συμμαθητές της. Όταν η Αμάντα αρνήθηκε εκείνος έστειλε την φωτογραφία της παντού. Από τότε και για τα επόμενα χρόνια η Αμάντα ζούσε μέσα στο άγχος και την κατάθλιψη. Έχασε τους φίλους της, απομονώθηκε από τους πάντες, έγινε στόχος κοροϊδίας και αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές φορές σχολείο. Έφτασε ακόμα και στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ είχε ήδη επιχειρήσει μια φορά να βάλει τέλος στη ζωή της. Δεν μπορούσε να ησυχάσει. Όπου και να πήγαινε, εκείνος είχε τη φωτογραφία της και μάλιστα την τελευταία φορά δημιούργησε ψεύτικο προφίλ με αυτήν τη φωτογραφία κάνοντάς την ρεζίλι στους φίλους, που μόλις είχε αποκτήσει από το καινούργιο της σχολείο. Η Αμάντα δεν άντεξε και η δεύτερη απόπειρα πέτυχε.
Ήταν 15 χρονών μόνο!
Η Amanda Todd υπήρξε ένα από τα χιλιάδες θύματα εκφοβισμού που στο τέλος έβαλαν τέλος στην ζωή τους…


 
ΘΕΛΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ? 
ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ..ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΘΥΜΑ Ή ΘΥΤΗΣ Ή ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΜΙΛΑ!!