Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου ‘’Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου’’
Του Γεώργιου Ευαγγέλου
Τα παρακάτω λόγια, από πολλούς, αποδίδονται στον Τσάρλι Τσάπλιν, ότι τα είπε στους δικούς του ανθρώπους κατά τα εβδομηκοστά του γενέθλια. Δεν είναι όμως αυτό που έχει σημασία…

“Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν  να μη ζω ενάντια στην αλήθεια της ζωής μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε  ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος, όταν του επέβαλα τις επιθυμίες μου. Ακόμα περισσότερο όταν δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπος, ακόμα κι αν αυτός ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε  ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ για μια άλλη ζωή και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν να μεγαλώσω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι σε κάθε περίπτωση ήμουν στο κατάλληλο μέρος και πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Αυτό με έκανε να γαληνέψω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε  ΑΛΗΘΕΙΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερό μου χρόνο και να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο ότι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά, ότι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά. Με το δικό μου τρόπο και με τους δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε  ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ότι δεν ήταν υγιεινό για μένα. Από φαγητά, πράγματα, άτομα, καταστάσεις και οτιδήποτε με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Παλιά αυτό το έλεγα «υγιή εγωισμό». Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε  ΑΥΤΑΓΑΠΗ.

 Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω στο παρελθόν και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε  ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.


Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι οι σκέψεις μου με έκαναν ένα άτομο μίζερο και άρρωστο. Όταν επικαλέστηκα τη δύναμη της καρδιάς μου η λογική μου βρήκε ένα πολύτιμο σύμμαχο. Σήμερα αυτό το λέω  ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τον εαυτό μας ή με τους άλλους γιατί καμιά φορά , ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες.
Σήμερα ξέρω ότι, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ».

Τα λόγια του μεγάλου ηθοποιού μου προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση. Ο πασίγνωστος Τσάρλι Τσάπλιν, μας παρουσιάζει μ’ έναν ιδιαίτερα λυρικό αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο τις αρετές που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος στη ζωή αυτή, ώστε να μπορέσει να αγαπήσει τον εαυτό του πραγματικά.
Ο ιδιοφυής ηθοποιός μας εκθέτει την «αλφαβήτα των αξιών» που για αυτόν συνθέτουν το μυστήριο της ζωής.


  • ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ
  • ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
  • ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ
  • ΑΠΟΔΟΧΗ
  •  ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ
  • ΑΥΤΑΓΑΠΗ
  • ΑΠΛΟΤΗΤΑ
  • ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ
  • ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Το νόημα της ζωής για τον Τσάρλι Τσάπλιν είναι πως δεν πρέπει να έχουμε φόβους και ανησυχίες για τυχόν προβλήματα με τον εαυτό μας ή με τους γύρω μας, διότι όπως είπε σοφά και ο ίδιος: «..καμιά φορά, ακόμα και τα άστρα εκρήγνυνται και δημιουργούνται νέοι Γαλαξίες».
Η ζωή φαίνεται ότι είναι το απροσδόκητο, ένα μέρος όπου όλα μπορούν να συμβούν εκεί που δεν το περιμένεις. Άλλωστε, τα γεγονότα είναι εκείνα που ενώνουν και χωρίζουν τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, για να απολαμβάνουμε τη ζωή μας μ’ έναν ευχάριστο τρόπο, χωρίς λύπες και στεναχώριες, πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή, να μην έχουμε ματαιόδοξα και μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον και ο χαρακτήρας μας να περιβάλλεται από τις παραπάνω αρετές που μάς περιέγραψε ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός, Τσάρλι Τσάπλιν.
Ευχαριστούμε Τσάρλι για τις συμβουλές σου!