Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019

Back To School


Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 επισκέφτηκε τα Εκπαιδευτήρια μας η κυρία Χατζηιωάννου-Ματτέος Πατρίτσια, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διηγήθηκε στους μαθητές μας την προσωπική της εμπειρία από την ζωή και την εργασία της στην Ευρώπη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας απηύθυναν ερωτήσεις που αφορούσαν στις ευκαιρίες των νέων για μόρφωση και εργασία στην Ευρώπη, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετείχαν σε παιχνίδι ερωτήσεων που αφορούσε το πλαίσιο λειτουργίας της Ευρώπης, ενώ στο τέλος της συζήτησης δόθηκε έντυπο υλικό με χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών.


Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Back to school». Με αφορμή λοιπόν αυτής της ουσιαστικής ενημέρωσης, η δημοσιογραφική μας ομάδα άδραξε την ευκαιρία για μια σύντομη συνέντευξη στην κυρία Χατζηιωάννου-Ματτέος, σχετικά με τις εμπειρίες αλλά και τον επαγγελματικό προσανατολισμό της.Ερώτηση: Τι σας αρέσει περισσότερο στην εργασία σας; Τι σας προσφέρει τη μεγαλύτερη ανταμοιβή;

Απάντηση: Εξαιτίας του ρατσισμού που δέχτηκα κατά την παιδική μου ηλικία, καθώς είχα  Ελληνική καταγωγή και ζούσα στην Ισπανία, ένιωσα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο «φυσικός μου χώρος». Εκεί  ένιωσα αποδοχή, αναγνώριση ενώ ταυτόχρονα δεν υπήρχε περιέργεια ή ζήλια εξαιτίας της διπλής μου υπηκοότητας (Ισπανική και Ελληνική) ή της πολυγλωσσίας μου (8 διαφορετικές γλώσσες).


Ερώτηση: Τι δεν σας αρέσει στην εργασία σας; Τι σας δημιουργεί περισσότερο άγχος;

Απάντηση: Το επάγγελμα μου είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό , χρονοβόρο καθώς και αρκετά απαιτητικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη χρόνου για την προσωπική μου ζωή. Επίσης εξαιτίας της τελειομανίας μου δημιουργώ στον εαυτό μου επιπλέον άγχος το οποίο σε συνδυασμό με τα παραπάνω κάνει την δουλειά μου ακόμα πιο κουραστική. Παρόλα αυτά, αγαπώ πολύ το επάγγελμα μου και αισθάνομαι τυχερή που κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρο μου.Ερώτηση: Πώς είναι μια τυπική μέρα σε αυτό το επάγγελμα;

Απάντηση:  Σηκώνομαι  στις 6 και πηγαίνω στις 8 στην δουλειά  μου. Στην συνέχεια  όταν μπαίνω στο κτίριο φοράω μια καρτέλα με το όνομα μου και τον κωδικό, γιατί  το κτίριο φυλάσσεται από security.  Έπειτα ,πηγαίνω στο γραφείο μου, φτιάχνω τσάι και αρχίζω την δουλειά. Ασχολούμαι με διαφορετικούς τομείς, κάτι το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Στο τέλος της ημέρας θα συζητήσω με τους συναδέλφους μου για θέματα δουλειάς και ανταλλαγής γνώσεων για κοινά ζητήματα που μας αφορούν. Μετά  από μια κουραστική μέρα επιστρέφω  σπίτι μου και ξεκουράζομαι.

ΕρώτησηΤι σας επηρέασε για την επιλογή του επαγγέλματος σας;

Απάντηση:  Αυτό που με επηρέασε για το επάγγελμά μου είναι η περιέργεια και η φλόγα μέσα μου, η οποία με έπεισε να αλλάξω χώρα και να γνωρίσω ολόκληρο τον κόσμο.
Ερώτηση: Πώς βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι (ο κόσμος, οι γονείς, οι συνομήλικοι) αυτή τη δουλειά;

Απάντηση:  Οι γονείς μου έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά που επέλεξα. Υπήρχαν όμως μερικές φορές άνθρωποι που με κορόιδευαν και ήθελα να αλλάξω επάγγελμα.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Χατζηιωάννου-Ματτέος για την παρουσία στο σχολείο μας και τις εμπειρίες που μοιράστηκε μαζί μας!