Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019

This is Halloween!!!


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προήλθε και γενικότερα τι είναι το Halloween? Αυτή η ξακουστή γιορτή εκτιμάται πως προέρχεται από το αρχαίο φεστιβάλ των Κελτών, δηλαδή περίπου 2.000 χρόνια πριν. Κατά την παράδοση των Κελτών ο Νοέμβρης συνδεόταν με το τέλος της καλλιέργειας και την έναρξη του χειμώνα. Στην κουλτούρα τους ο Νοέμβρης είναι ο μήνας κατά τον οποίο τα όρια ανάμεσα στο μεταφυσικό και στο φυσικό χαλαρώνουν. Με τον καιρό όμως, το Halloween εμπορευματοποιήθηκε και εξελίχθηκε σε γιορτή.


ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στις Η.Π.Α. τα παιδιά φοράνε στολές και γυρνάνε τις γειτονιές ζητώντας γλυκά. Ύστερα οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και μοιράζονται ιστορίες τρόμου ή θρίλερ.
 Σε μερικές χώρες, έχουν κάνει την εμφάνιση τους ορισμένες αμερικάνικες παραδόσεις για παιδιά και μεγάλους, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, όπου απολαμβάνουν το Halloween με μεταμφιέσεις και πάρτι.
 Στο Μεξικό, την Αϊτή και τη Νιγηρία γιορτάζουν τη Γιορτή των Νεκρών. Στο Μεξικό, οι οικογένειες μαζεύονται για να θυμηθούν τους νεκρούς, στις 2 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Νεκρών. Οι εορτασμοί ξεκινούν δύο ημέρες νωρίτερα.
Στην Αϊτή, η Μέρα των Νεκρών γιορτάζεται με αρκετά τελετουργικά και έθιμα βουντού.
Στη Νιγηρία, γιορτάζεται το φεστιβάλ μασκαράδων Odo, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες φοράνε μάσκες και κάνουν θεατρικά δρώμενα προς τιμήν των νεκρών.


Την 1η Νοεμβρίου, διάφορες χώρες, από τη Γαλλία μέχρι τη Γουατεμάλα, γιορτάζουν την Ημέρα των Αγίων Πάντων, ένα χριστιανικό φεστιβάλ όπου οικογένειες προσεύχονται σιωπηλά προς τιμήν των Αγίων.

Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΙΙ έχτισε και αφιέρωσε ένα ειδικό μοναστήρι στη Ρώμη τον 8ο  αιώνα για την μνήμη όλων των Αγίων την 1η Νοεμβρίου. Η γιορτή επεκτάθηκε αργότερα σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Στις 2 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Μέρα των Ψυχών.
Στη Γαλλία, οι άνθρωποι πάνε στα κοιμητήρια, έχοντας ένα λουλούδι για τους νεκρούς συγγενείς τους. Τέλος,στη Γουατεμάλα πολλοί πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς πάνω από τους τάφους των συγγενών τους.