Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Φυσιολάτρες εν δράσει...


Ο σχολικός κήπος θεωρείται ένα καινοτόμο περιβάλλον μάθησης, καθώς μέσω της κηπουρικής στο σχολείο, οι μαθητές αναπτύσσουν βιωματικά τη σχέση τους με τη φύση, καθώς και τη δεξιότητα της υπευθυνότητας, μέσω της περιποίησης και της φροντίδας του κήπου τους. Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον χώρο του σχολείου έναν λαχανόκηπο και έναν βοτανικό κήπο, με σκοπό να αποκτήσουν την εμπειρία της ανάπτυξης ενός φυτού και να ομορφύνουν την αυλή του σχολείου μας. Αυτό δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επιτυχώς χωρίς τη βοήθεια ενός γεωπόνου. Η κυρία Κατερίνα Γεωργιάδου αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, προκειμένου να μας βοηθήσει να διαλέξουμε τα φυτά που μπορούν να φυτευτούν στον χώρο μας, και ήταν πρόθυμη να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με την αξία και τη φροντίδα ενός κήπου, καθώς επίσης και το επάγγελμα του γεωπόνου.·         Τι δουλειά κάνει ένας γεωπόνος;
Ο γεωπόνος φροντίζει τη γη και τα φυτά. Δίνει συμβουλές στους ανθρώπους για τα φυτά που μπορούν να καλλιεργήσουν, τον τρόπο που πρέπει να τα φροντίζουν και φυσικά  θεραπεύει τα φυτά που πάσχουν από διάφορες ασθένειες.

·         Πού μπορεί να σπουδάσει κάποιος για να γίνει γεωπόνος; Πόση διάρκεια έχουν οι σπουδές του;
Για να γίνει κάποιος γεωπόνος πρέπει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Οι σπουδές διαρκούν 5 χρόνια, όπως και των γιατρών. Βέβαια υπάρχουν και οι τεχνολόγοι γεωπόνοι, οι οποίοι σπουδάζουν 3 χρόνια.

·         Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς στο μαγαζί σας;
Μπορεί να βρει σπόρους, φυτώρια λαχανικών, λουλούδια, δέντρα, καλλωπιστικά οπωροφόρα δέντρα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, χώματα κλπ.

·         Πώς σας φαίνεται το εγχείρημα της Γ΄ τάξης να φτιάξει τον δικό της λαχανόκηπο στον χώρου του σχολείου;
Πιστεύω πως είναι καταπληκτική ιδέα και χαίρομαι που τα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια φυτών, να δουν τη χαρά, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος ο οποίος έχει τη δική του παραγωγή. Μόνο όταν είμαστε κοντά στη φύση μπορούμε να την αγαπήσουμε και να τη φροντίσουμε.


·         Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε έναν λαχανόκηπο;
Αρχικά πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ένα χώμα απαλλαγμένο από πέτρες και χορτάρια. Στη συνέχεια, πρέπει να το σκάψουμε και να το ισοπεδώσουμε και τέλος, αφού σπείρουμε τα φυτά που θέλουμε, φροντίζουμε να υπάρχει νερό, ώστε να τα ποτίζουμε.

·         Ποια είναι τα βασικά φυτά που πρέπει να περιλαμβάνει ένας λαχανόκηπος;
Ανάλογα με την εποχή διαφέρουν. Το φθινόπωρο βάζουμε μαρούλια, μπρόκολο, κρεμμύδια, κουνουπίδι, σπανάκι, παντζάρια και γενικά χορταρικά, ενώ την άνοιξη μπαίνουν οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες κ.α.

·         Πώς φροντίζουμε τα φυτά;
Αρχικά πρέπει σίγουρα να τα αγαπάμε! Πρέπει να φροντίζουμε να μη μένουν απότιστα, να τα σκαλίζουμε και να βγάζουμε τυχόν χόρτα που μπορεί να πνίξουν το φυτό, ακόμα πρέπει να τους βάζουμε στηρίγματα και εάν χρειάζεται να τους ρίχνουμε λίπασμα.

·         Για να μεγαλώσουν τα φυτά, πρέπει να τους ρίχνουμε φάρμακα;
Φάρμακα βάζουμε μόνο σε περίπτωση που το κρίνει απαραίτητο ο γεωπόνος. Δεν είναι σωστό να κάνουμε αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Πρέπει να αφήνουμε τα φυτά να μεγαλώσουν με φυσικό τρόπο και μόνο εάν αρρωστήσουν από μύκητες ή άλλους εχθρούς, θα χρησιμοποιήσουμε φάρμακα. Ο γεωπόνος θα μας καθοδηγήσει στο είδος των φαρμάκων που θα χρειαστούν, τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής τους.

·         Ποια είναι τα αγαπημένα σας καλλωπιστικά φυτά;
Μου αρέσουν όλα τα φυτά. Τα αγαπημένα μου όμως είναι τα τριαντάφυλλα, οι καμέλιες και οι γαρδένιες, γιατί έχουν όμορφα χρώματα και ωραίες μυρωδιές.Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κυρία Κατερίνα Γεωργιάδου για τον χρόνο της και το «Γεωργικό σπίτι» που βοήθησε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα.