Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Τρεφόμαστε… αλλά πώς;

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, οι μαθητές (Μ) της Δ΄ τάξης των Εκπαιδευτηρίων έγιναν μικροί δημοσιογράφοι και πήραν συνέντευξη από τη διατροφολόγο Μελίστα Ελένη (Μ.Ε.) στο πλαίσιο του πρότζεκτ που αφορά στην υγιεινή διατροφή

Μ1. Τι είναι η υγιεινή διατροφή;
Μ.Ε. Υγιεινή διατροφή δε σημαίνει στέρηση από τα αγαπημένα μου φαγητά. Σημαίνει «κάνω μικρές αλλαγές στα γεύματα που τρώω ήδη». Η παιδική ηλικία είναι πολύ σημαντική, γιατί σε αυτήν μπαίνουν τα θεμέλια για τη σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία. Για τον λόγο αυτό η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και οι θερμίδες να είναι σωστά κατανεμημένες.
Μ6. Τρώμε το ίδιο απ' όλες;
Μ.Ε. Όχι! Μερικές φορές τον μήνα, σε μικρές ποσότητες, πρέπει να τρώμε κόκκινο κρέας και γλυκά. Μερικές φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε αυγά, πουλερικά και ψάρια. Καθημερινά πρέπει να τρώμε γάλα, τυριά και γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές (σε περιορισμένη ποσότητα), όσπρια, 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών και 6 μερίδες δημητριακών (ρύζι, πατάτες, κλπ.) Γενικά, προσπαθούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων θερμιδικά και φτωχών σε θρεπτική αξία, όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και το αλάτι.

Μ2. Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά;
Μ.Ε. Το σώμα μας είναι σαν ένα αυτοκίνητο. Ένα καλό αυτοκίνητο χρειάζεται καλή μηχανή, σταθερά λάστιχα και βενζίνη. Έτσι και ένα υγιές σώμα χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Οι υδατάνθρακες, oι πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν τις τρεις βασικές κατηγορίες των θρεπτικών ουσιών.
Μ7. Γιατί; Τι παθαίνουμε από το αλάτι;
Μ.Ε. Το αλάτι είναι αρκετά βλαβερό. Προκαλεί προβλήματα στα νεφρά, ανεβάζει την πίεση και κάνει κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό και όταν τρώμε πολύ αλμυρά φαγητά, όπως πίτσα, μπορεί να νιώθουμε πρησμένοι.
Μ3. Υπάρχουν σε όλες τις τροφές;
Μ.Ε. Οι υδατάνθρακες περιέχονται στο ψωμί, στο ρύζι, στην πατάτα, στα ζυμαρικά, στα δημητριακά, στο γάλα, στα όσπρια, στο γιαούρτι, στα φρούτα και στα λαχανικά και μας δίνουν ενέργεια. Τις πρωτεΐνες τις βρίσκουμε στο κρέας, στο ψάρι, στο γάλα, στο γιαούρτι, στα αυγά, στο τυρί και στα όσπρια. Αν δεν τρώμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, το σώμα μας δε θα αναπτυχθεί σωστά και σύντομα θα αρρωστήσει. Τέλος, υπάρχουν καλά και κακά λίπη. Τα καλά δίνουν υγεία στον οργανισμό και βοηθούν στην καλή λειτουργία του. Τα καλά λίπη τα συναντάμε στο ελαιόλαδο. Τα κακά λίπη δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό και κυρίως στην καρδιά και στο αίμα μας. Τα λίπη αυτά τα βρίσκουμε στα κόκκινα κρέατα, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στο τυρί, στις άσπρες σάλτσες, στα αλλαντικά, στα τηγανητά και στα γλυκά.
Μ4. Και οι βιταμίνες…;
Μ.Ε. Οι βιταμίνες είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που συναντάται σε μικρότερες ποσότητες, όπως επίσης και τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Μ8. Ποια γεύματα πρέπει να τρώμε;
Μ.Ε. Ξεκινάμε από το πρωινό φυσικά. Πολλές φορές το ξεχνάμε, το αποφεύγουμε ή το θυσιάζουμε για λίγο ύπνο. Το υποτιμούμε και μας διαφεύγει πόσο σημαντικό είναι. Το πρωινό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μετά τον βραδινό ύπνο και μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες (σχολείο, άσκηση).
Μ9. Τι μπορούμε να φάμε για πρωινό;
Μ.Ε. 1 φλιτζάνι γάλα 1,5 % με 40 gr δημητριακά ολικής άλεσης ή 1 γιαούρτι 1,5 %, 2 φρυγανιές σικάλεως με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή φρυγανιές σικάλεως με 30 gr τυρί. Συνοδεύουμε με ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή 1 φρούτο. Πολύ σημαντικό είναι και το κολατσιό στο σχολείο. Αυτό μπορεί να είναι 1 τοστ ή 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 1 γιαούρτι με φρούτα ή 1 σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα ή 1 κομμάτι σπιτικού κέικ.
Κι εδώ συνοδεύουμε με χυμό ή φρούτο.
Μ10. Και το μεσημέρι;
Οι βιταμίνες που περιέχονται στα φρούτα είναι πολύ σημαντικές. Αποτελούν μια ισχυρή ασπίδα ενάντια στα κρυολογήματα και προσφέρουν υγιή μαλλιά, νύχια, δέρμα, ενέργεια και ζωντάνια.
Μ5. Ποιες είναι οι ομάδες τροφίμων;
Μ.Ε. Υπάρχουν έξι ομάδες τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρεατικά και τα λίπη με τα γλυκά. Στα καθημερινά μας γεύματα πρέπει να περιλαμβάνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες για να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, να έχει ενέργεια και να συντηρείται υγιής και δυνατός.
Μ11. Το βράδυ τρώμε φαγητό από το μεσημέρι;
Μ.Ε. Το βραδινό πρέπει να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό. Μπορεί να είναι 1 τοστ με 1 ποτήρι γάλα 1,5% και 1 φρουτοσαλάτα ή 1 ομελέτα (1-2 φορές ανά εβδομάδα) ή 3 καλαμάκια κοτόπουλο ή χοιρινά (1-2 φορές ανά εβδομάδα) ή 1 σαλάτα ανάμεικτη με τυρί και 3 φέτες γαλοπούλας ή 1 ποτήρι γάλα 1,5 % με 40 gr δημητριακά και 1 φρουτοσαλάτα. Αν θέλω να φάω φαγητό από το μεσημέρι, τρώω τη μισή μερίδα από το μεσημεριανό.
Μ12. Ακούμε συχνά για την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Ποιες τροφές περιλαμβάνει;

Μ.Ε. Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία και μια πληρότητα στα γεύματα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Παράδειγμα: 1 φλιτζάνι ρύζι, 150gr μπιφτέκι ή ψάρι, 1φλιτζάνι σαλάτα, 1φέτα ψωμί σικάλεως, 3 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, 1 φρούτο. Το απόγευμα τρώω κάτι ελαφρύ. Το απογευματινό προσφέρει ενέργεια για τις απογευματινές δραστηριότητες (διάβασμα, άσκηση, παιχνίδι) και μπορεί να είναι 1 ποτήρι φυσικός χυμό και 3 κράκερ σικάλεως με 30gr τυρί ή 1 γλυκό και 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι με μέλι και 1 φρούτο.
Μ13. Τι άλλο έχετε να μας συμβουλέψετε;
Μ.Ε. Πολλά πράγματα! Τρώω πάντοτε καθιστός στο τραπέζι ήρεμα και αργά. Δεν καταβροχθίζω γρήγορα το γεύμα μου. Αποφεύγω να βλέπω τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα. Τρώω τα γεύματα ανά τακτά σταθερά διαστήματα. Αποφεύγω τα πολλά αεριούχα αναψυκτικά. Τρώω «μεσογειακά», δηλαδή λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί. Προτιμώ το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μου. Πίνω πολύ νερό κάθε μέρα. Αποφεύγω τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν. Προτιμώ το ελαιόλαδο στα φαγητά μου, κυρίως ωμό.
Μ.Ε. Η διατροφική πυραμίδα πρέπει να είναι οδηγός σας...Για να συμπεριλαμβάνετε τις τροφές που αγαπάτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, για να τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και για να ξέρετε πόσες μερίδες πρέπει να τρώτε. (Δείχνει την πυραμίδα). Τα τρόφιμα στα δύο χαμηλότερα στρώματα της αλυσίδας σας τονώνουν. σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά, θερμίδες, χοληστερόλη. Οι τροφές στο τρίτο στρώμα προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να βρεθούν, όπως ασβέστιο και σίδηρο. Προσφέρουν πρωτεΐνες. Οι τροφές στην κορυφή της πυραμίδας (λίπη, λάδια, γλυκά) προσθέτουν γεύση στο φαγητό. Πρέπει να τρώγονται με μέτρο.

Κλείνοντας, πρέπει να θυμάστε τρία πράγματα για τη διατροφή σας. Πρέπει να υπάρχει ποικιλία, ισορροπία και μέτρο. Δεν είναι δύσκολο να είμαστε, να φαινόμαστε και να νιώθουμε υγιείς και όμορφοι!