Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019

Ψωμί ψωμάκι μου...Συνέντευξη από Αρτοποιό της Ναυπάκτου!


Οι μαθητές της Α΄ τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων, στο πλαίσιο του ετήσιου διαθεματικού προγράμματος «Εγώ, ο μικρός οικολόγος» και πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το θέμα της σποράς, έπειτα από μία σειρά δράσεων εντός κι εκτός της σχολικής αίθουσας, ασχολήθηκαν με το σιτάρι, τη διαδικασία συγκομιδής του και την επεξεργασία αυτού για την παρασκευή του ψωμιού.
Εν συνεχεία, επισκέφθηκαν τον φούρνο «Αναγνωστόπουλος» στη Ναύπακτο, παρατήρησαν από κοντά τη διαδικασία της παρασκευής, γεύτηκαν κι απόλαυσαν αρτοσκευάσματα.  Τέλος, ακολούθησε η προγραμματισμένη συνέντευξη στον κύριο Σπύρο, τον ιδιοκτήτη του αρτοποιείου, ο οποίος με χαρά δέχτηκε τα παιδιά και τα φιλοξένησε στον χώρο του.
Οι ερωτήσεις προετοιμάστηκαν στην σχολική αίθουσα, έγινε λόγος για την έννοια της συνέντευξης, τον ρόλο του δημοσιογράφου και του συνεντευξιαζόμενου αλλά και τους κανόνες που τη διέπουν, όπως ο σεβασμός του συνομιλητή.Ακολουθεί η συνέντευξη, όπως αυτή καταγράφηκε:

Κύριε Σπύρο, καλημέρα σας κι ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Θα μας πείτε πόσα χρόνια είστε στο επάγγελμα αυτό;
Καλημέρα παιδιά! Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ και γεμίσατε με τα γέλια σας και τη χαρά σας τον φούρνο μας!  Είμαι φούρναρης 50 χρόνια… μια ολόκληρη ζωή! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από μικρό παιδί, ζυμώνω το ψωμί με πολλή αγάπη.

Πώς σας ήρθε η ιδέα ν’ ασχοληθείτε με την αρτοποιεία;
Όταν ήμουν 10 χρονών, πήγαινα στον φούρνο του θείου μου, όπου κι εργαζόμουν για να βγάζω το χαρτζιλίκι μου. Ξέρετε, είναι δύσκολο για ένα παιδί να ξυπνάει χαράματα και να δουλεύει, γι’ αυτό να είστε πολύ χαρούμενοι που εσείς πηγαίνετε σχολείο, παίζετε, πηγαίνετε σε δραστηριότητες και οι γονείς σας εργάζονται για να μην σας λείψει τίποτα. Πρέπει να εκτιμάμε πάντα όσα έχουμε!

Θα μας πείτε τα συστατικά του ψωμιού;
Όπως είδατε με τα μάτια σας προηγουμένως, τα βασικά συστατικά του ψωμιού, είναι το αλεύρι, το νερό, το αλάτι και η μαγιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να βάλετε στη συνταγή σας πολλή αγάπη!

Τι ώρα ξυπνάτε καθημερινά και ξεκινάτε τη ζύμωση;
Τις μέρες με πολλή δουλειά, όπως τα Χριστούγεννα, ξεκινάμε από τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν εσείς, παιδιά μου, βλέπετε όνειρα. Τις υπόλοιπες μέρες, ξυπνάμε γύρω στις 4 και ξεκινάμε τη ζύμωση, για να έχετε εσείς πηγαίνοντας στο σχολείο το νόστιμο κολατσιό σας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες του ψωμιού;
Το ψωμί μπορεί να είναι σικάλεως, το γνωστό σε εσάς μαύρο ψωμί, σταρένιο, δηλαδή άσπρο ψωμί, ψωμί από καλαμποκάλευρο ή αλλιώς μπομπότα, πολύσπορο ή ολικής άλεσης.

Ποια είναι η διατροφική του αξία;
Το ψωμί είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες που μας δίνουν ενέργεια, φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες.

Ποιο σας λένε πως είναι το πιο νόστιμο προϊόν του φούρνου σας;
Για μένα, όλα είναι νόστιμα γιατί ξέρω πως γίνονται με κόπο και μεράκι. Οι περισσότεροι έρχονται για το ψωμί που παρασκευάζουμε, αλλά εγώ δεν ξεχωρίζω κάτι.

Θα επιθυμούσε κάποιο από τα παιδιά ή τα εγγόνια σας να συνεχίσει το έργο σας;
Η κόρη μου, η Μαρία, από πολύ μικρή, έρχεται στον φούρνο και βοηθά. Στη δική σας ηλικία ήταν πρόθυμη να βοηθήσει στα απλά, όπως στο ζύμωμα των μελομακάρονων. Είναι σημαντικό το παιδί σου να ξέρει τις δυσκολίες της δουλειάς, να εκτιμά τις προσπάθειες των γονιών. Είμαι λοιπόν χαρούμενος, γιατί η κόρη μου είναι εδώ και συνεχίζει με ζήλο αυτό που εγώ αγαπώ.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ασχοληθούν με αυτό;
Παιδιά μου, ό, τι κάνετε να το κάνετε με αγάπη, ζήλο και μεράκι. Όταν κάτι το αγαπάς και το κάνεις με χαρά, σίγουρα πετυχαίνει. Αυτή είναι η πιο σημαντική συνταγή, με την αγάπη τα καταφέρνεις όλα!

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και την αγάπη σας.