Δημοσιογραφικός Όμιλος Εκπαιδευτηρίων Πάνου

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019

Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο!


Στο πλαίσιο της πιο χαρούμενης εορτής, ο δημοσιογραφικός όμιλος κάνει μία αναφορά για τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι "δημοσιογράφοι" της Ά γυμνασίου Δήμητρα Μαντζουράνη και Ανδριανή Ηλιοπούλου επιμελήθηκαν το παρακάτω αφιέρωμα. 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΛΑΝΤΑ

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά, συνήθως τα αγόρια, τραγουδούν τα κάλαντα στους δρόμους. Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά παίζουν είτε τα ντραμς είτε τα τρίγωνά τους, ενώ, κάποιες φορές, κρατούν και μινιατούρες καραβιών στολισμένα με ξηρούς καρπούς τα οποία έχουν
χρώμα χρυσό. Αυτό το έθιμο με τα καράβια μινιατούρες είναι μια παλιά Ελληνική παράδοση που εφαρμοζόταν στα νησιά της Ελλάδος. Με βάση το έθιμο, όσα παιδιά τραγουδούσαν καλά τα κάλαντα, προσφέρονται είτε χρήματα ή τρόφιμα, όπως είναι τα γλυκίσματα και οι ξηροί καρποί.

ΚΑΛΛΙΚΑΤΖΑΡΟΙ

Για να διώξουν τους καλλικατζάρους, κόβουν μερικά φύλλα βασιλικού τα οποία βουτάνε μέσα στο νερό και έπειτα, ρίχνουν νερό τινάζοντάς τα και κάνοντας τον γύρω του σπιτιού. Οι καλλικάτζαροι εμφανίζονται σε μια διάρκεια 12 ημερών από τη μέρα της « Επιφάνειας» στις 6 Ιανουαρίου. Οι
καλλικάτζαροι, σύμφωνα με την παράδοση, σβήνουν τις φωτιές του τζακιού ή σπαταλούν όλο το γάλα που υπάρχει στο σπίτι. Με βάση το έθιμο, θεωρείται καλό εκείνη την περίοδο να είναι αναμμένη η φωτιά του τζακιού στην οποία θα καίγονται παλιά παπούτσια τα οποία δε χρειάζονται πλέον, γιατί αυτά βοηθούν στο να τους φοβίσουν και να τους διώξουν.

ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΚΑΡΑΒΙΟΥ

Κάθε χρόνο τον Δεκέμβρη, οι Έλληνες στολίζουν μεγάλα καράβια σε διάφορες περιοχές μεγαλουπόλεων, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Πολλοί τουρίστες μαζεύονται και θαυμάζουν το στολισμένο καράβι. Το στόλισμα του καραβιού είναι ένα παλιό έθιμο στην Ελλάδα όπου τοποθετούνταν μικρά καραβάκια στα σπίτια όταν οι ναύτες γύριζαν από το θαλάσσιο ταξίδι τους. Με το πέρασμα των χρόνων, το στόλισμα του δέντρου έγινε ένα πιο δημοφιλές έθιμο από τη διακόσμηση του καραβιού, αλλά σιγά σιγά, αυτό αρχίζει και ξαναποκτά τη δημοσιότητά του.

ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τα Χριστούγεννα οι Έλληνες τρώνε αρνάκι ή χοιρινό συνοδευόμενο με λαχανικά και μια τυρόπιτα. Τα γλυκά που φτιάχνονται τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι ο Μπακλαβάς ( ένα γλυκό καλυμμένο με φύλλο, ενώ ως γέμιση περιέχει ξηρούς καρπούς, σιρόπι και μέλι), το Καταΐφι (φτιαγμένο από ένα
διαφορετικό είδος φύλλου, ενώ περιέχει κανέλα και ξηρούς καρπούς), τις Δίπλες (ένα είδος τηγανισμένου γλυκού) και τα μελομακάρονα (μπισκότα φτιαγμένα από αυγό, αλεύρι, ελαιόλαδο και περιτριγυρισμένα από ξηρούς καρπούς).ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ


POSADAS

Τα Χριστούγεννα στο Μεξικό γιορτάζονται από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Σε αυτήν τη γιορτή γιορτάζουν το γεγονός που ο Ιωσήφ οδηγεί τη Μαρία στη Βηθλέεμ  ενώ βρίσκεται πάνω στο γαϊδουράκι. Στα παιδιά δίνεται ένα κερί και ακολουθούν τη Μαρία με το γαϊδουράκι και τον Ιωσήφ στους δρόμους. Τους λένε κάθε φορά που χτυπούν την πόρτα σε ένα σπίτι, ότι όλα τα δωμάτια είναι γεμάτα και πρέπει να φύγουν από εκεί. Στο τέλος, τους ενημερώνουν ότι υπάρχει ένα άδειο δωμάτιο όπου μαζεύονται και προσεύχονται για να ευχαριστήσουν και έπειτα κάνουν πάρτι με φαγητό, πυροτεχνήματα και παιχνίδια. Κάθε νύχτα ένα διαφορετικό σπίτι οργανώνει το πάρτι. Την τελευταία μέρα, ανήμερα τα Χριστούγεννα έρχονται και ψάχνουν το σπίτι αρκετοί καπνοδοχοκαθαριστές και όταν βρεθεί το σπίτι, τότε οι οικογένειες μαζεύονται στην εκκλησία για τη γέννηση του Χριστού. 

Ένα συνηθισμένο παιχνίδι που παίζουν είναι η «πινιάτα» στην οποία τα παιδιά δεν μπορούν να δουν, ενώ αυτή έχει το σχήμα ενός πτηνού ή ενός ζώου, όπως είναι το γαϊδουράκι και όταν τη σπάσουν τρέχουν για να προλάβουν να μαζέψουν όλα τα γλυκά που πέφτουν από αυτή.Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τα περισσότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα της σήμερον ημέρας έχουν αμερικάνικη προέλευση. Η Αμερική είναι γνωστή για τα μεγάλα και λαμπερά Χριστούγεννα. Διακόσμηση Το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο βρίσκεται στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης. Γενικότερα, στην Αμερική το δέντρο θεωρείται απαραίτητο για να θεωρηθεί ένα σπίτι χριστουγεννιάτικα διακοσμημένο. Με εξαίρεση τα κλασικά στολίδια, τα δέντρα στολίζονται με γιρλάντες από pop corn και αποξηραμένα cranberries. Η δημιουργία τους αποτελεί μία όμορφη οικογενειακή δραστηριότητα. Ακόμα, ένα άλλο διακοσμητικό είναι ο καρυοθραύστης, πάνω στον οποίο βασίζεται ένα γνωστό μουσικό έργο του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, « Ο Καρυοθραύστης». Τέλος, υπάρχει ένα στολίδι σε σχήμα πίκλας. Αυτό το στολίδι είναι το τελευταίο που κρεμιέται στο δέντρο και το πρώτο παιδί που το βρίσκει παίρνει ένα δώρο. Χριστουγεννιάτικες Κάρτες Οι κάτοικοι της Αμερικής στέλνουν κάρτες μέσω του ταχυδρομείου, με σκοπό να ευχηθούν στους αγαπημένους τους
«Καλά Χριστούγεννα». Αυτό το έθιμο ξεκίνησε το 1822, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του ταχυδρομείου να αναθέσει σε 16 ταχυδρόμους την παράδοση των καρτών. 

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Την νύχτα των Χριστουγέννων, είναι η ώρα της οικογένειας. Όλοι κάθονται στο καθιστικό και παρακολουθούν χριστουγεννιάτικες ταινίες, οι οποίες είναι κυρίως κωμωδίες.

Κλασικές Ταινίες:

 The Grinch Who Stole The Christmas
 The Christmas Story
 Home Alone
 Frosty The Snowman
 Rudolf the Red Nose Reindeer
 It’s a Wonderful Life

Φαγητά και Γλυκά

Στην Αμερική, το κυρίως πιάτο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι η γαλόπουλα, της οποίας η γέμιση περιέχει συνήθως κουκουνάρια. Για γλυκό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ψήνουν gingerbread cookies, μπισκότα σε σχήμα ανθρώπου διακοσμημένα με γλάσο, και gingerbread houses, αντίστοιχα διακοσμημένα σπίτια.Νορβηγία

Δώρα:
Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι η μέρα που γίνεται η ανταλλαγή των δώρων. Μερικές φορές τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης. Τα δώρα τα φέρνουν επίσης νάνοι οι οποιοί ονομάζονται ‘Nisse’. Tα παιδιά παίρνουν τα δώρα τους τα οποία βρίσκονται κάτω από το δέντρο και διαβάζουν δυνατά τις κάρτες.

Οι κάτοικοι τις Νορβηγίας παίρνουν λίγο άχυρο και το αφήνουν έξω από το σπίτι τους, ώστε να μπορέσουν τα πουλιά να τα καταναλώσουν, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Κάλαντα

Σε ορισμένα μέρη της Νορβηγίας, τα παιδιά προτιμούν να πηγαίνουν για κάλαντα. Συχνά, ντύνονται σαν χαρακτήρες από την ιστορία των Χριστουγέννων και τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι στν τοπική γειτονιά τους. Μερικές φορές μεταφέρουν χάρτινα αστέρια μαζί τους.

Κεριά

Ένα ακόμη έθιμο είναι πως οι οικογένειες ανάβουν ένα κερί από την παραμονή των Χριστουγέννων, μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Το Δώρο για τα Ηνωμένα Βασίλεια:

Κάθε χρόνο η Νορβηγία προσφέρει στα Ηνωμένα Βασίλεια ως δώρο, για να τους πει ευχαριστώ για την βοήθεια που τους προσέφεραν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δέντρο στην πλατεία Trafalgar στη μέση του Λονδίνο.


Julekurver

Ένα κλασσικό στολίδι για το δέντρο είναι μικρά χάρτινα καλάθια που λέγονται ‘Julekurver’, τα οποία είναι φτιαγμένα στο σχήμα μιας καρδιάς. Λέγεται πως τα δημιούργησε ο Χανς Κριστιάν Άνντερσεν το 1860.

Φαγητό:
Το κυρίως φαγητό είναι συνήθως χοιρινό ή κρεμμυδάκια που σερβίρονται μια άσπρο ή κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο και μαγειρεμένο με σπόρους κέδρου και ξύδι, και πατάτες.

Θερμές ευχές από όλους τους ¨ μικρούς δημοσιογράφους¨ του ομίλου!